Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.

Στη διεθνή έκθεση «Swab Art Fair 2016», στη Βαρκελώνη, συμμετέχει η γκαλερί «ena» με την έκθεση του Νίκου Μόσχου «Inevitable Nature». Τα «τοπία» του αποτελούν ένα κολάζ από στοιχεία που δημιουργούν εντυπώσεις οικείες αλλά και πρωτόγνωρες ταυτόχρονα.

Από την Ευφροσύνη Δοξιάδη

Η σειρά "Αναπόφευκτη Φύση" παρουσιάζεται στη SWAB Barcelona στις 29 Σεπτεμβρίου.

 Στις 29 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη ανοίγει η έκθεση με οκτώ έργα του ζωγράφου Νίκου Μόσχου. Ο θαυμασμός μου για τη ζωγραφική του είναι μεγάλος.

Επιμέλεια Γιώργος Μητρόπουλος


Στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης Swab Art Fair 2016 θα ταξιδέψει στα τέλη του μήνα ο Νίκος Μόσχος για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία. Ο νεαρός ζωγράφος, που έχει ήδη μια πολύ καλή πορεία με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη, Πεκίνο, Βρυξέλλες κ.α. συμμετέχει στην ισπανική διοργάνωση, με την αίθουσα τέχνης Ena. Η φουάρ πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει οκτώ ζωγραφικά έργα, με τίτλο «Inevitable Nature».

This series of compositions by Nikos Moschos are built around the disproportional portrayal of crushed human body parts, machines, trees and buildings. Sometimes recognizable and at other times undefined, these elements become members of a single body where cause and effect coexist, creating emotionally tensed situations. The unexpected angles, the distorted forms and the semi-stylized patterns are reminiscent of expressionism, comics as well as the deeply rooted Byzantine iconography.

από τον Αλέξανδρο Διακοσάββα

Έχω βρεθεί μπροστά σε θάνατο δικού μου ανθρώπου και έχω ξεγεννήσει ο ίδιος τον σκύλο και τη γάτα μου. Όταν τα βλέπεις αυτά, αξιολογείς αλλιώς τα πράγματα, γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Μπορείς να γίνεις πιο χρήσιμος, πράγμα απαραίτητο διότι ζούμε στην εποχή της μεγάλης έχθρας... 

Όταν είδα τις ψηφιακές προεπισκοπήσεις των έργων που παρουσίασε ο Νίκος Μόσχος στην SWAB, τη Διεθνή Φουάρ Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης, μου δημιουργήθηκε ένα πνίξιμο, μια ανησυχία. Οι στα όρια του γκροτέσκ πίνακες της σειράς "Ο Γάμος της Σάρκας και της Μηχανής" απεικονίζουν ανθρώπινα μέλη να μπλέκονται με μηχανικά κατασκευάσματα κι εγώ, περιμένοντας τον Νίκο ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Ισπανία, είχα σχηματίσει μια εικόνα αντίστοιχα "φορτωμένη" για εκείνον. Αντ' αυτού, βρέθηκα να μιλώ με ένα πολύ προσγειωμένο παιδί που φορούσε ένα γκρι τζιν και μια "ήσυχη" μαρινιέρα. 

Της Παρής Σπίνου

Ο νέος ζωγράφος, ανήσυχος και δημιουργικός, συμμετέχει με νέα έργα του στη διεθνή φουάρ SWAB της Βαρκελώνης.

Πολλοί νέοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν με γκρίνια και μεμψιμοιρία τις συνέπειες της κρίσης. Ευτυχώς, ο Νίκος Μόσχος τής κλείνει πονηρά το μάτι. Πατάει γερά στα πόδια του, αντισταθμίζει τα «δεινά» με την ικανοποίηση που φέρνει η δημιουργικότητα,

Επιμέλεια Γιώργος Μητρόπουλος

Είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους έλληνες καλλιτέχνες, που ξεχωρίζει ήδη για την ολοκληρωμένη εικαστική γλώσσα που έχει σχηματίσει.
Ο Νίκος Μόσχος ταξιδεύει τώρα στην Βαρκελώνη για να συμμετάσχει με την αίθουσα τέχνης Alma, που έχει την έδρα της στα Τρίκαλα,
στην Διεθνή Εικαστική Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, SWAB, που πραγματοποιείται από τις 2-5 Οκτωβρίου.

Υπεύθυνος: Καρατζά Ελένη


Τα έργα που θα παρουσιάσει ο Νίκος Μόσχος αποτελούν την εξέλιξη της σειράς που πρωτοπαρουσίασε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις το 2012 και το 2013, οι οποίες είχαν σαν τίτλο: «Ο Γάμος της Σάρκας και της Μηχανής».

Απεικονίζουν δηλαδή συνθέσεις οι οποίες χτίζονται κατά κόρον από τη σύνθλιψη δυσανάλογων ανθρώπινων μελών, μηχανών, δέντρων ή και νεόδμητων κτιρίων.
Τα στοιχεία αυτά άλλοτε είναι αναγνωρίσιμα και άλλοτε ασαφή,

Published by Iliada Kothra

 

1. You are one of the most promising artists in GREECE. Do you think that ''crisis'' made art more valuable than before?

Κανονικά, θα έπρεπε. Νομίζω πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει καταρρίψει τα αισθητικά κριτήρια μιας μερίδας κόσμου και πλέον δεν αντιμετωπίζουν το έργο απλά και μόνο σαν ένα διακοσμητικό στοιχείο.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Ο Νίκος Μόσχος παρουσιάζει τα έργα ζωγραφικής του στην Xippas Gallery στο Κολωνάκι…

… σε μια έκθεση που θα διαρκέσει έως και τις 26 Ιανουαρίου 2013.

Με αφορμή αυτή την έκθεση, το www.culturenow.gr είχε την χαρά και ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καλλιτέχνη, ο οποίος μας «ξενάγησε» σε βαθύτερα μονοπάτια των έργων και της τεχνοτροπίας του, καθώς και στη γενικότερη προσέγγισή του αναφορικά με την τέχνη που ασκεί κυρίως, τη ζωγραφική. Οι απαντήσεις του είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στοιχείο που θεωρούμε δεδομένο πως θα παρουσιαστεί και στους αναγνώστες της συνέντευξης.