Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.

Στη διεθνή έκθεση «Swab Art Fair 2016», στη Βαρκελώνη, συμμετέχει η γκαλερί «ena» με την έκθεση του Νίκου Μόσχου «Inevitable Nature». Τα «τοπία» του αποτελούν ένα κολάζ από στοιχεία που δημιουργούν εντυπώσεις οικείες αλλά και πρωτόγνωρες ταυτόχρονα.Μολονότι η τεχνική του πατάει στις αρχές και τις αξίες της παραδοσιακής ζωγραφικής, η οπτική του είναι απολύτως σύγχρονη. Εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εικόνας, που δίνουν οι πολλαπλές κάμερες, τα μικροσκόπια ή και τα drones.

Ταυτόχρονα η χωροταξική διάταξη των στοιχείων, σε κάποια τμήματα, ακολουθεί μια επιτηδευμένα απλουστευμένη απόδοση παραπέμποντας άμεσα στα κόμικς αλλά και σε μια πρώιμη, σχεδόν παιδική, αντίληψη της φύσης.

Σε αυτήν τη σειρά των έργων του Μόσχου η ανθρώπινη φιγούρα δεν κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως στην έως τώρα δουλειά του. Αποτυπώνεται όμως το στίγμα της ανθρώπινης παρέμβασης, άλλοτε εκούσιας και αναγκαίας και άλλοτε βίαιης και καταστροφικής, στο περιβάλλον.

Οι αλλαγές και οι ζυμώσεις μοιάζει να γίνονται από μόνες τους πάνω στο έργο. Σαν σε πάλη, η μίξη ετερόκλητων στοιχείων, όπως τα βράχια, οι μηχανές και μια στρώση σαντιγί, είναι μια μορφή σχολίου στην πολιτισμική εξέλιξη και τη διαρκή σχέση επιβίωσης και οργάνωσης μέσα στο περιβάλλον.

Ο άνθρωπος έχει την τάση να θεωρεί τον εαυτό του επίκεντρο και να διαμορφώνει το περιβάλλον μέσα από τη δυναμική του. Ενώ φαινομενικά αντιπαλεύεται με τα ζωώδη ένστικτά του, δεν καταφέρνει να απελευθερωθεί από το σύμπλεγμα κατωτερότητας αλλά και αυτό της ανωτερότητας απέναντι στη φύση.
EfSyn/SWAB2016