Η έκθεση «21! Νέα Ελληνική Ζωγραφική» είναι μια μεγάλη έκθεση για το παρόν της νέας ελληνικής ζωγραφικής, για τις τάσεις της, τις χειρονομίες της, τις σχέσεις της, το μέλλον της. Είναι το πανόραμα μιας ζωγραφικής ταιριαστής απόλυτα με τον καιρό: πολύχρωμης, τολμηρής, ορμητικής, υλικής, μαχητικής αλλά και φοβισμένης.
Είναι μια πειραματική έκθεση για το πιο παραδοσιακό ίσως μέσο, τη ζωγραφική.
Η έκθεση «21! Νέα Ελληνική Ζωγραφική» περιλαμβάνει 21 ζωγράφους οι οποίοι ανοίγουν καινούργιους, συναρπαστικούς και αναπάντεχους δρόμους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Χωρίς βεβαιότητες και χωρίς ρητές εννοιολογήσεις, η έκθεση αφήνει τον θεατή να δημιουργήσει τις δικές του διαδρομές, να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να αναπτύξει τις δικές του συναισθηματικές σχέσεις με το έργο και την απόλαυσή του.
Η έκθεση διοργανώνεται από την επιμελητική ομάδα Ex Situ (Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης) στην πόλη του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και διευρύνει το συστηματικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Πολιτιστικού του Οργανισμού. Σε δεύτερο χρόνο η έκθεση «21! Νέα Ελληνική Ζωγραφική» θα αναδιοργανωθεί στην Αθήνα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιλεάνα Αρναούτου, Κωσταντίνος Γιώτης, Γιώργος Γύζης, Αλεξία Καραβέλα, Στέλιος Καραμανώλης, Αντρέας Ράγκναρ Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Κική Κολυμπάρη, Γιώργος Κόντης, Καρολίνα Κρασούλη, Αριστείδης Λάππας, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Άγγελος Μεργές, Νίκος Μόσχος, Αναστασία Παύλου, Γιώργος Σταμκόπουλος, Αντώνης Στοατζίκης, Αναστάσης Στρατάκης, Sasha Streshna, Στέλλα Τσουματίδου, Georgia Fambris.

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 7μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Διάρκεια έκθεσης: Δεκέμβριος 2021- Ιανουάριος 2022
Επιμέλεια: Ex Situ (Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης), exsitu.gr
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Περιφέρεια Κρήτης και ex situ
Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ